Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Långpendlare riskerar hälsan

Att pendla till jobbet sliter på hälsan, framför allt för unga kvinnor.

Publicerad: 2010-12-06

En ny studie visar att en pendlare som har mer än en timmes enkel resa med bil eller kollektivtrafik har 30-50 procents ökad förekomst av olika hälsobesvär jämfört med den som går eller cyklar till jobbet.
Långpendlarna riskerar sömnstörningar, negativ stress och sämre psykisk hälsa i större grad. Sambandet var speciellt starkt bland unga kvinnor som använde kollektivtrafik till arbetet.

–Orsaken till detta går att hitta om man tittar på hur livssituationen ser ut i övrigt med familj och press att hämta barn på dagis innan det stänger, säger Kristina Jakobsson, överläkare på arbets- och miljömedicin i Lund, till TT.

Undersökningen är gjord vid Arbets- och miljömedicin i Lund, och bygger på uppgifter från omkring 21 000 personer i Skåne, som arbetade minst 30 timmar i veckan.

Studien visar att bilpendling är det vanligaste, sju av tio män och drygt hälften av kvinnorna tog bilen till
jobbet. Fler kvinnor, 19 procent, än män, 12 procent, åkte kollektivt.

Forskarnas slutsats är att samhällsplanerna måste ta större hänsyn till pendlingens negativa bieffekter på hälsan.

Publicerad: 2010-12-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!