Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Långpendling farligt för hälsan

Att pendla till jobbet skadar hälsan, enligt ny studie. Framför allt om du har en resväg på ett par mil eller mer.

Publicerad: 2012-05-10

Att sitta fast i bilköer på väg till jobbet är inte bara allmänt irriterande. Nu visar nya rön att pendlandet också är ohälsosamt. Långpendlare har en ökad risk för högt blodtryck, sämre lungfunktioner och övervikt.

Det konstaterar forskare vid Washington University i St Louis, USA, efter att ha följt nära 4 300 pendlare i två storstäder i Texas: Dallas och Austin. Riskökningen för högt blodtryck började vid en resväg på cirka 16 kilometer och de som pendlade omkring 2,5 mil hade en ökad risk för att vara feta, mätt som högt BMI, och inte få tillräckligt med motion.

Enligt forskningsledaren, Christine Hoechner, är detta den första studie som visar på långpendlingens hälsofaror och sambandet med övervikt, mindre motion och högt blodtryck – faktorer som i sig ökar risken för hjärtsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer.

Resultaten i studien visar inte på några skillnader mellan könen eller olika åldersgrupper.

Studien har publicerats i forskningstidskriften American Journal of Preventive Medicine.

•Kolla också Du&jobbets ”Pendlarlista”: vilka yrken pendlar mest?

Publicerad: 2012-05-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!