Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Långtidssjuka vårdanställda sägs upp

Avsked och uppsägningar av personliga skäl har blivit vanligare inom sjukvården.

Publicerad: 2010-10-27

Det framgår av en undersökning som tidningen Vårdfokus gjort. Tidningen har frågat 21 avdelningar inom Vårdförbundet om de anser att avsked och uppsägningar blivit vanligare. 16 svarade ja.
Ett exempel är Karolinska universitetssjukhuset i Solna, där Vårdförbundet hanterat cirka 15 varsel om avsked sedan förra hösten.

Enligt facket
väljer arbetsgivarna oftare att avskeda när de tycker att anställda har misskött sig. Dessutom ökar antalet varningar och uppsägningar av personliga skäl. I det senare fallet handlar det ofta om anställda som varit långtidssjuka och blir uppsagda i stället för rehabiliterade.

Vårdfokus kartläggning visar att avdelningarna anser att arbetsklimatet har blivit hårdare, att större krav ställs på personalen samt att det finns en risk för att anställda inte vågar säga ifrån.

Publicerad: 2010-10-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!