Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lantbrukare utsätts för livsfara

Nästan var fjärde arbetsrelaterad dödsolycka i Sverige sker inom jordbruket, visar en ny rapport från Arbetsmiljöverket.

Publicerad: 2012-09-25

Lantbrukare kan hamna under vältande traktorer och höbalar, riskerar att stångas eller klämmas ihjäl av tjurar. Män, kvinnor, gamla och unga drabbas, även barn. Okunskap och ensamarbete är några förklaringar till olyckorna. Men det handlar också om att lantbrukare arbetar under tidspress och är beroende av väderlek. Ofta bor lantbrukaren på arbetsplatsen, vilket leder till att barn och ungdomar leker på en vuxenarbetsplats eller hjälper till i arbetet.

Det finns inga snabba lösningar som kan förhindra olyckor enligt rapporten, utan det gäller att satsa på långsiktiga lösningar, som att informera och utbilda på naturbruksgymnasium och Sveriges lantbruksuniversitet. Det är viktigt att fortsätta studera utsatta grupper, som barn, ungdomar, äldre, amatörjordbrukare samt utländsk arbetskraft. Rapporten rekommenderar även nationella handlingsprogram mot skador och dödsfall inom jordbruket.

Läs rapporten ”Ökad säkerhet inom jordbruket” här.

Laura Patnaik

Reporter

Publicerad: 2012-09-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!