Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lärare har yrket där arbetsbördan ökat mest

Mer än åtta av tio grundskollärare säger att arbetsbelastningen har ökat de senaste fem åren. Det gör lärarna till den grupp där belastningen ökat mest.

Publicerad: 2013-01-24

Nära hälften av dem som haft samma yrke de senaste fem åren tycker att deras arbetsbelastning har ökat. Men det är stora skillnader mellan olika branscher. Det visar uppgifter som SCB tagit fram för Du&jobbet och som redovisas i det nya numret.

Bland de tio med högst belastning är åtta kvinnodominerade yrken i skola, vård och omsorg. Mest utsatta är lärarna.

Av landets grundskollärare säger 84 procent att belastningen ökat, bland förskollärare och fritidspedagoger är det 77 procent och bland gymnasielärare 72 procent. Dessutom ligger chefskategorin drift- och verksamhetschefer över genomsnittet. Här hittar vi bl a rektorer och andra skolledare.

Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, är inte förvånad över att lärarna har fått en så kraftigt ökad belastning.

– Förklaringen är den massiva våg av många stora reformer i skolan som sköljt över lärarna i kombination med kraftiga nedskärningar, säger hon till Du&jobbet.

• Läs mer i Du&jobbet nr 1.

Publicerad: 2013-01-24

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!