Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lärarna har mest oljud på jobbet

Ljudet på jobbet är en arbetsmiljöproblem för många. Nästan varannan anställd är störda Särskilt utsatta är lärarna.

Publicerad: 2010-01-21

Det framgår av en ny rapport från Hörselskadades riksförbund, HRF.
Förbundet har frågat 1 100 medlemmar i fem fackliga organisationer om ljudmiljön på arbetsplatsen. 44 procent säger att de har svårt att höra  och samtala på jobbet.

Lärare och förskollärare har det värst:  två av tre att ljudet är ett problem. Mer än hälften har ofta eller ibland svårt att höra vad eleverna säger i klassrummet.
Men ljudmiljön stör också många, 57 procent, av dem som arbetar i kontorslandskap.
Surrande fläktar, steg och röster som ekar, slammer och ringande telefoner, HRF skriver i rapporten att vi lever i en kakofoni.

I arbetslivet finns det lagar och föreskrifter när det gäller hörselskadligt buller. Men det finns nästan inga begränsningar när det gäller störandel ljud, trots att forskning visar att det har negativa hälsoeffekter, skriver HRF i rapporten.

– Störande ljud är en bortglömd arbetsmiljöfråga. Regelverken är alldeles för svaga, säger HRFs förbundsordförande, Jan-Peter Strömgren, i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2010-01-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!