Lärarna stressar mest
Lärarna är den yrkesgrupp som är mest pressad. Det framgår av en ny undersökning bland 3 000 tjänstemän.
Publicerad: 2013-04-24
Nu kommer nya uppgifter om lärarnas pressade arbetssituation. Den här gången i TCO:s stressbarometer, där lärarna är den grupp som toppar stressindex. (Tidigare har Du&jobbet visat att lärarna har yrket där arbetsbördan ökat mest de senaste fem åren.)
– Alarmerande uppgifter. Det är en av många undersökningar på senare tid som visat på samma sak, sade Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, när TCO redovisade sin undersökning.
TCO-barometern bygger på ett index, sammanvägt av åtta olika faktorer, bland annat psykisk stress och konflikter. Resultatet är framtaget utifrån intervjuer med drygt 3 000 tjänstemän. Det genomsnittliga stressindexet för alla yrkesgrupper är 31. Lärarnas är betydligt högre: 46.
Ett område där lärarnas svar sticker ut, jämfört med andra tjänstemän, är synen på det som kallas ”illegitima arbetsuppgifter”, dvs sådant som upplevs som onödigt heller borde utföras av någon annan. En femtedel respektive nära en tiondedel upplever detta bland tjänstemännen. Hos lärarna är det betydligt vanligare: var tredje gör saker som de inte tycker är meningsfulla och två av fem utför ofta uppgifter som de anser borde göras av någon annan person eller yrkesgrupp.
– Lärarna har tvingats bli så mycket mer än lärare. Det som ska göras ska göras av lärarna. En massa kringkompetens, skolsköterskor, kuratorer med flera, har försvunnit i skolan, sade Eva-Lis Sirén.
Att begränsa de oskäliga arbetsuppgifterna är ett sätt att hantera en hög arbetsbelastning, enligt TCO. Svaren i stressbarometern visar nämligen att många tjänstemän har svårt att koppla bort tankar på jobbet, måste dra in på luncher eller arbeta över och ofta är trötta. De har ofta krav på sig att vara tillgängliga, även efter arbetstid och när de vårdar sjuka barn. Stressen gör också att fyra av tio tjänstemän tycker att de inte har tid att tänka ut och utveckla nya idéer i arbetet.
– Stressen är vår tids viktigaste arbetsmiljöfråga. Det är viktigt med återhämtning för att orka, sade Eva Nordmark, TCO:s ordförande.
Samtidigt så finns positiva inslag i tjänstemännens arbetsliv: två av tre säger att de kan påverka arbetstidens förläggning och tre av fyra när arbetsuppgifterna utförs.
Publicerad: 2013-04-24
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.