Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lars begick självmord – nu döms cheferna

Publicerad: 2014-02-19

Två kommunchefer dömdes idag för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott. Östersunds tingsrätt ser cheferna som ansvariga för att ha orsakat socialsekreteraren Lars Perssons självmord.

Den uppmärksammade domen är den första i sitt slag. Bakgrunden är att socialsekreteraren Lars Persson i Krokoms kommun mobbades på sitt arbete. Det slutade med att han begick självmord 2010.

De två cheferna åtalades för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott. De ansågs inte ha gjort tillräckligt för att förhindra mobbningen, vilket ledde till socialsekreterarens sjukdom och självmord.

Enligt domen i Östersunds tingsrätt har två cheferna genom oaktsamhet och grov vårdslöshet orsakat Lars Perssons sjukdom och död genom att inte ha fullgjort sitt ansvar enligt arbetsmiljölagen. Cheferna döms till villkorlig dom och dagsböter.

Cheferna har hela tiden nekat till brott. Krokoms kommun säger i en kommentar att det inte känns rimligt att de två har gjort sig skyldiga till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. En rad arbetsmiljöåtgärder var vidtagna, hävdar kommunen, som gärna välkomnar en prövning i högre instans.

Domen kan få konsekvenser för andra mobbningsärenden.

Publicerad: 2014-02-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!