Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Laserpekare kan hota flygsäkerhet

Allt fler arbetstagare råkar ut för att bli belysta av laserpekare. Hittills i år har omkring 25 tillbud rapporterats, mot 15 på hela fjolåret. Arbetsmiljöverket varnar för följderna, som kan bli förödande.

Publicerad: 2010-04-15

Anmälningar från yrkesgrupper som råkat ut för att bli belysta av privatpersoner med laserpekare har kommit in från bussförare, poliser, piloter, väktare, lärare och elever.
Arbetsmiljöverket kräver nu att arbetsgivare att bedöma riskerna och vidta åtgärder för att anställda ska slippa utsättas för laserstrålning.

Laser kan i värsta fall ge bestående synskador, men den risken är ännu inte särskilt stor, enligt Arbetsmiljöverket, som däremot varnar för bländningseffekterna. En stark laserpekare kan blända på flera kilometers håll. Risken för ögonskador minskar med avståndet och är liten om avståndet är mer än 15-20 meter.
? En busschaufför eller pilot som bländas under pågående körning eller flygning kan ju inte bara se bort utan att det får följder. De kan även ha svårt att skyla ögonen, när händerna är upptagna med att manövrera fordonet, säger verkets sakkunnige på området Per Nylén.
I förlängningen kan det leda till att förarna eller piloten tappar kontrollen över fordonet eller flygplanet.
En lösning på problemet är att anställda förses med speciella skyddsglasögon mot röd respektive grön laser.

Lasepekare med hög effekt säljs via internet och en del använder dem som en hobby och för lekar. Sedan februari förra året är det förbjudet att utan tillstånd använda och inneha starka laserpekare på allmän plats och på skolgårdar. Trots det rapporteras det alltså om allt fler fall där personer blivit belysta med laser.

Arbetsmiljöverket har tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten tagit fram ett informationsblad om ”Röd och grön laser – risker och skyddsåtgärder”

Publicerad: 2010-04-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!