Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Livränta för förlorat extraknäck

En man i 60-årsåldern skadade sig i sitt arbete som truckförare, och kunde därefter inte fortsätta med sitt extraarbete som tidningsbud. Försäkringskassan ansåg att han kunde skaffa ett nytt deltidsarbete som telefonförsäljare och beviljade livränta bara för en del av inkomstbortfallet. Länsrätten har nu beviljat full livränta för det förlorade extraknäcket.

Publicerad: 2009-10-21

Mannen hade sedan mitten av 1970-talet, utöver heltidsarbetet som truckförare på ett lager, arbetat som tidningsbud. Arbetet hade utförts sju dagar per vecka, med en arbetstid om tre till fyra timmar per dag.

Efter en olycka på lagret 2006 ådrog han sig varaktiga besvär i höger ben och knä. Smärtorna i benet gjorde det omöjligt att klara några arbetsuppgifter utöver ordinarie arbete. Han kunde alltså inte fortsätta som tidningsbud, och begärde därför livränta för att kompensera inkomstbortfallet från sitt deltidsarbete.

Försäkringskassan ansåg att han kunde skaffa sig ett nytt deltidsarbete, förslagsvis som telefonförsäljare, och därigenom minska inkomstbortfallet något. Kassan tog kontakt med Säljarnas Riksförbund för att reda ut hur mycket man kunde tänkas tjäna som telefonförsäljare. Därefter beviljade Försäkringskassan mannen livränta för mellanskillnaden mellan tidningsbudsjobbet och det tänkta deltidsarbetet som telefonsäljare.

Truckföraren/tidningsbudet överklagade kassans beslut och yrkade att livräntan skulle kompensera för hela inkomstbortfallet som tidningsbud.

Han hade arbetat som lagerarbetare sedan han var 17 år, och hade ingen utbildning utöver åttaårig folkskola. Försäkringskassans bedömning att han skulle kunna arbeta som telefonförsäljare var fullständigt orimlig och verklighetsfrämmande hävdade han. Han hade ingen som helst erfarenhet av sådant arbete och ansåg inte sig ha förmågan att klara sådana arbetsuppgifter. Således kunde han inte genom förvärvsarbete kompensera den inkomstförlust som uppstått.

Länsrätten i Stockholm ger honom rakt igenom rätt. Försäkringskassan har inte haft fog för beslutet att han trots arbetsskadan kan arbete extra som telefonförsäljare och därefter basera hans framtida inkomst på detta.

Istället ska livräntan kompensera hela inkomstbortfallet från arbetet som tidningsbud, konstaterar länsrätten.

Länsrätten i Stockholms län, mål nr 13710-08

Publicerad: 2009-10-21

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!