Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Livsfarligt att somna på jobbet

Var fjärde av alla som arbetar nattpass somnar till någon gång under skiftet, om arbetet inte är mycket aktivt, bedömer sömnexperten professor Torbjörn Åkerstedt. För dem som kör fordon kan detta få ödesdigra följder, skriver Du&jobbet i det nya numret.

Publicerad: 2011-02-28


Nyhet_110228_1

Nyligen uppmärksammades ett fall där en SAS-pilot somnade under en flygning mellan Köpenhamn och Stockholm. Många reagerade starkt på detta, men faktum är att det sedan länge är känt att risken att somna är stor för piloter och andra som framför fordon nattetid.

– Det visar våra egna studier från industri, lokförare, bilförare och lastbilsförare och andras studier av piloter och läkare, säger Torbjörn Åkerstedt, professor vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, till Du&jobbet.

Det handlar inte bara om risken att somna. Dessutom lider många av en trötthet som gör att omdömes- och reaktionsförmågan försämras på ett sätt som kan leda till livsfarliga olyckor, arbetsskador och felaktiga diagnoser.

Flyget som bransch har en högre riskmedvetenhet än andra, menar Torbjörn Åkerstedt. Man arbetar med Fatigue Risk Management, en metod med bl a rapporteringssystem för trötthet, som fler borde ta över, menar han.

Läs hela artikeln i Du&jobbet nr 2!

Publicerad: 2011-02-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!