Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ljusa tips i mörka tider

Publicerad: 2014-01-03

Belysningen på våra arbetsplatser är undermålig på många håll, enligt Energimyndighetens undersökningar. Kalle Hashmi, expert på myndigheten, beskriver de vanligaste bristerna.

Ljusnivån är för låg. Det brukar man försöka lösa genom att flytta sig själv eller det man arbetar med närmare det ljus som finns. Följden blir dåliga arbetsställningar som ger ryggproblem osv. I skolmiljöer är det ett och samma ljus för alla, trots att lärarna som är äldre och arbetar framme vid tavlan har ett annat ljusbehov än eleverna.

Ljusdistributionen är dålig. Det är inte rätt mängd ljus på rätt plats, till exempel för mörkt där man ska läsa.

Omgivningsljuset är ojämnt. Ögat störs av ojämnhet, om det är starkt ljus på ett ställe och mörka skuggor på ett annat. På t ex väggar kan man ha ljus med lägre nivå, men det ska vara jämnt fördelat.

Armaturer underhålls sällan. Smutsiga lampor sprider mindre ljus. Arbetsplatser bör också ta hänsyn till att de som jobbar är olika gamla. När man blir äldre behöver man mer ljus, påpekar Kalle Hashmi.

Allmänbelysningen kan vara likartad, men sedan bör det finnas inställbar belysning som kan ändras i tre steg vid varje plats.

För att spara energi ska man satsa på närvarostyrd belysning, säger han. Är ingen på plats behövs ju inget ljus. Men han rekommenderar inte helt automatiserad belysning som de som arbetar inte alls kan styra.

– Det måste finnas möjlighet att tända själv, men det ska släckas automatiskt när ingen är i rummet.

Dagsljus är mer tilltalande för människor än artificiellt ljus, det är starkare och blir behagligare eftersom det innehåller alla våglängder och därmed färger. Men dagsljuset kan faktiskt ställa till det också.

– Det kan lägga sig som en blaffa, det blir väldigt ljust på ett område och omgivningen verkar ännu mörkare. Det bästa är om dagsljuset kommer från två håll, så att det blir en mjukare övergång. Trots att vi har längtat efter ljuset finns risken att man fäller ner persiennerna.

 Tips på vi tar vara på dagsljuset:

  • Placera så många arbetsplatser som möjligt nära fönster. Norrljus är bra eftersom man inte sitter i direkt, bländande ljus.
  • Tänk på att redan 2 meter från fönstret är ljusnivån mycket lägre än precis intill. Men fönstrets storlek och om det har någon beläggning påverkar också.
  • Ha så ljus inredning som möjligt.
  • Om arbetsplatsen finns i en djup huskropp med få fönster, se till att åtminstone fikarummet är ljust.
  • Använd automatiskt solskydd till fönstren, annars finns risken att ni glömmer att ta bort det när det inte längre behövs.

Källa: Thorbjörn Laike

Bra belysning på jobbet ska:

  • Ge tillräcklig och jämn belysning.
  • Ge ett bra omgivande ljus.
  • Ha bra färgåtergivning och kontrast.
  • Inte blända.

Källa: Kalle Hashmi

Och det här kan du tänka på kring även din belysning i hemmet påverkar.

  • Vräk på med mycket ljus hemma på morgonen! Badrum brukar reflektera ljus extra bra.
  • Ta en promenad på morgonen eller lunchen. Ju mer ljus du får tidigt på dagen, desto tröttare blir du på kvällen. Då blir det lättare att somna i tid och att sedan stiga upp på morgonen.
  • Det är bra att ha mysbelysning på kvällen för att kunna komma till ro. Om du jobbar över är det bra att släcka lysrören.
  •  Det är något bättre att titta på tv än att sitta vid datorn sent på kvällen, eftersom man som regel sitter längre från tv:n. Risken med sent tv-tittande är snarast att man riskerar att fastna i soffan i stället för att gå och lägga sig.

Publicerad: 2014-01-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!