Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

LO ställer många krav om arbetsmiljö

Forskning om arbetsmiljö bör samlas i ett nytt kunskapscentrum. Det är krav som den nyligen avslutade LO-kongressen förde fram.

Publicerad: 2012-05-28

Ända sedan Arbetslivsinstitutet lades ned har LO krävt att forskning och information om arbetslivsfrågor ska återupprättas. Det kravet upprepas av LO-kongressen, som vill se ett nationellt kunskapscentrum och ett samlat arbetslivsbibliotek. LO vill särskilt lyfta fram att forskningen om kvinnors arbetsmiljö måste stärkas och få ökade resurser.

LO ska också verka för ökade anslag till Arbetsmiljöverket. Enligt LO så innebär nedläggning av Arbetslivsinstitutet och nedskärningarna på Arbetsmiljöverket att skyddsombuden får sämre städ och att färre arbetsmiljöbrott beivras. LO vill stärka utredningarna av arbetsmiljöbrott genom att göra arbetsmiljökunskap obligatorisk i polisutbildningen.

Andra krav från LO-kongressen är bl a:
•Avkriminalisera papperslösas arbete. Arbetstagare som träder fram och söker hjälp ska inte riskera utvisning. LO vill återinföra den så kallade arbetsmarknadsprövningen där arbetsgivarens påstådda arbetskraftsbrist prövas av en opartisk myndighet.

•Alla anställda ska ha rätt till företagshälsovård. LO ska verka för en obligatorisk och kvalitetssäkrad företagshälsovård som omfattar alla.

Publicerad: 2012-05-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!