Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

LO vill förhandla om las igen

Vem ska egentligen omfattas av det förbättrade omställningsstöd som parterna bakom las-uppgörelsen kom överens om? Det vill LO förhandla om.

Publicerad: 2021-05-20

LO:s ledning med Susanna Gideonsson i spetsen vill förhandla om las igen. Foto: Holger Ellgard, Fredrik Sandin Carlsson

Det var meningen att regeringens tre utredningar om hur lagen om anställningsskydd (las) ska förändras skulle presenteras den 15 maj. Nu dröjer det åtminstone till månadsskiftet. Arbetsmarknadsdepartementets pressekreterare Jennie Zetterström säger dock till Du&jobbet att det inte ligger någon oenighet bakom.

– Utredningarna är i princip klara. Men texterna behöver bearbetas. Det handlar om komplexa frågor.

Mycket tyder emellertid på att det finns svåra frågor kvar att lösa. LO har uppmärksammat att de förändringar som gäller ett utökat omställningsstöd riskerar att lämna en del av deras medlemmar utanför.

Den nuvarande uppgörelsen om omställningsstöd gäller mellan Svenskt Näringsliv, PTK, IF Metall och Kommunal. Den ger även visstidsanställda och personer som måste lämna jobbet på grund av sjukdom rätt till stöd. Även anställda i företag utan kollektivavtal ska få ta del av det utökade stödet, som i dessa fall ska finansieras av staten.

Men vad händer med medlemmarna i de LO-förbund som inte skrivit under uppgörelsen? Bland annat den frågan vill LO-ledningen nu förhandla om. Man har kallat in till ett extra representantskap den 27 maj för att få mandat inför förhandlingarna.

Huruvida de nya överläggningarna kan leda till att LO som helhet ansluter sig till uppgörelsen är oklart. En källa inifrån LO säger till Arbetet:

”Om vi och andra förbund sedan kan ansluta oss till huvudavtalet är för tidigt att svara på. Det tar vi ställning till efter att vi förhandlat.”

Foto: Holger Ellgard, Fredrik Sandin Carlsson

Publicerad: 2021-05-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!