Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

LO-yrken måste oftast jobba på plats

Ett viktigt ben i den svenska covidstrategin är att den som kan ska distansarbeta hemifrån.  Men drygt nio av tio i arbetaryrken har varit på sin vanliga arbetsplats. Orsaken är framför allt att jobbet bara kan utföras där. Det visar en ny rapport från LO.

Publicerad: 2021-03-05

Omöjligt att jobba hemifrån, svårt att hålla avstånd för de flesta inom LO-yrken. Foto: Colourbox.

Utvecklingen på arbetsmarknaden under pandemiåret 2020 har varit sämst för kvinnor i arbetaryrken, enligt rapporten ”Vi som inte jobbade hemma”.

Kvinnornas inkomster har främst minskat på grund av färre arbetspass, därefter på grund av permittering. Egen sjukdom är också en viktig anledning, framför allt inom vård- och omsorg och övriga kontaktyrken. Kvinnor i arbetaryrken har även i stor utsträckning förlorat fasta anställningar. Trots att de exempelvis är hälften så många som kvinnorna i tjänstemannayrken är antalet arbetarkvinnor som blivit arbetslösa under pandemin betydligt högre.

En positiv aspekt är att personer i kontaktyrken upplever att deras samarbete med kollegorna har förbättrats i högre grad än inom andra yrken.

Drygt hälften av kvinnorna i arbetaryrken anser att deras arbetsgivare i hög grad gjort insatser för att minska smittspridningen och lika många är överlag nöjda med insatserna. Cirka var femte kvinna anser att arbetsgivaren gjort för lite.

Hälften av kvinnorna kan inte hålla fysiskt avstånd på jobbet och var tredje uppger att de fått liten eller ingen utbildning i hur man ska minska risken för smitta. Sämst är läget för dem med låg inkomst eller en tidsbegränsad anställning.

Strax under hälften uppger att de haft god tillgång till skydd, men nära fyra av tio kvinnor uppger att tillgången har varit låg eller obefintlig, trots behov.

De allra flesta tillfrågade har kunnat följa rekommendationerna om att stanna hemma från jobbet vid minsta sjukdomssymptom. Två av tio svarande uppger att de någon gång gått till jobbet. De vanligaste anledningarna är att man inte velat belasta kollegor eller att man inte klarat att förlora inkomst.

På frågan om man oroat sig för sin hälsa under pandemin uppger fyra av tio detta. Kvinnor har oroat sig mer än män.

Enligt rapporten finns ett omgående behov av förbättrad samverkan kring riskbedömningar, skydd och utbildning för att minska smittspridningen på arbetsplatserna.

//EVA BERLIN

Foto: Colourbox.

Publicerad: 2021-03-05

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!