Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lönesamtal behöver standardiseras

Individuella löner har knappast lett till ökad motivation och prestation. Men det finns förutsättningar att få modellen att fungera, enligt en ny avhandling.

Publicerad: 2010-05-26

Teresia Stråberg, vid psykologiska institutionen, Stockholms universitet konstaterar att det finns lite forskning som visar att individuell lönesättning bidrar till att öka anställdas motivation och arbetsprestation.
Tvärtom: anställda känner sällan att de kan påverka lönen i någon större utsträckning och de saknar ofta tydliga samband mellan belöning och prestation. Hennes studier visar att männen i större grad än kvinnor tycker att lönesättningen är jämställd. Kvinnorna anser att männen tjänar mer på individuella löner. Männen däremot tycker inte att något kön favoriseras.

För att få ett individuellt lönesystem att fungera så krävs en större öppenhet om lönesättningen. På så vis slipper man spekulationer om hur lönerna sätts.

En annan åtgärd är att standardisera processen så att lönesamtalen genomförs likadant för alla, menar Teresia Stråberg. Hon anser att om man ska bli nöjd med sin lön så är det inte i första hand beloppet som är viktigt. Snarare att man får det man förtjänar, i förhållande till den prestation man gör eller till sina kollegor som har liknande arbetsuppgifter. Även små löneskillnader kan därför leda till avundsjuka och ilska hos anställda som känner sig orättvist belönade, säger hon i ett pressmeddelande.

Publicerad: 2010-05-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!