Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Löneskillnader kvarstår på tudelad arbetsmarknad

Några små steg i rätt riktning. Men på det stora hela har vi fortfarande en ojämställd  arbetsmarknad. Män tjänar mer och har långt fler prestigefyllda ledarposter, visar ny statistik från SCB (Statistiska Centralbyrån) som presenterades i Almedalen idag, tisdag.

Publicerad: 2010-07-19

Nyhet-00719ny

Det är en dyster läsning SCB bjuder på för den som hoppas på en mer jämställd arbetsmarknad. Skriften som publicerades idag full med nya siffror visar att skillnaderna mellan kvinnor och män kvarstår.
– Stabilast på arbetsmarknaden är löneskillnaden mellan kvinnor och män, oavsett konjunktur, sammanfattade Lena Bernhardtz, SCB.

I samtliga tio största yrkesgrupper tjänar män mer än kvinnor på samma befattning. Så är fallet även när erfarenhet, arbetstid och ålder vägs in i jämförelsen. Män har även generellt högre sammanräknad förvärvsinkomst.
– Det beror delvis på att kvinnor studerar längre, kommer ut senare på arbetsmarknaden, tar högre andel föräldraledighet och arbetar mer deltid, förklarade Lena Bernhardtz.

Arbetsmarknaden är fortfarande lika könssegregerade, det vill säga uppdelad på yrken som till störst del utövas och män, respektive kvinnor. Bara 14 procent av kvinnorna och 12 procent av männen arbetar i ett yrke med jämn könsfördelning. Dessa yrken är till exempel universitetslärare, kockar/kokerskor och administatörer. Yrken som domineras av kvinnor har generellt sätt lägre löner – och ju fler kvinnor i ett yrke desto lägre lön, visar SCB:s siffror. Det mest kvinnodominerade yrket är läkarsekreterare och det mest mansdominerade yrket är byggnadsträarbetare.

Några ljuspunkter finns det ändå i statistiken. Bland annat ökar andelen kvinnliga universietetslärare, ett område som länge har varit dominerad av män. Lönerna i den kommunala sektorn nästan jämnats ut helt. Mäns uttag av föräldraledighet har också ökat något.
– Men de mesta ligger ganska still, säger Lena Bernhardtz.

Läs mer om kvinnor och män på arbetsmarknaden – SCB:s nya siffror.

Publicerad: 2010-07-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!