Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lönsamma företag har den friskaste personalen

De lönsammaste företagen har också den friskaste personalen. Det framgår av nya uppgifter som Du&jobbet kan redovisa i det nya numret.

Publicerad: 2011-10-13

Det finns ett samband mellan personalens hälsa – mätt i antalet sjukdagar – och lönsamhet i ett företag.

Det visar Du&jobbet med hjälp av nya uppgifter från Statistiska centralbyrån, SCB, om företagsvinster och sjukskrivning.

Företagen med den högsta vinsten har också det lägsta sjuktalet (3,9 dagar per sysselsatt). I företag kring nollresultat mår personalen sämst, med 6,5 sjukdagar. Lägger man till dagar med förtidspension växer gapet ytterligare: de vinstrikaste har då totalt 5,8 sjukdagar, mot nollföretagens 11,9 dagar per sysselsatt. Anställda i rena förlustföretag är däremot något friskare än de kring noll (totalt 6,4 dagar). En förklaring kan vara att företag som går dåligt måste säga upp folk, och då sagt upp de som annars skulle varit med och ökat sjuktalen.

Undersökningen bygger på uppgifter från omkring 2 300 privatföretag, med minst 100 anställda. Vinstmåttet är nettoresultat per anställd och enbart sjukskrivningar längre än 14 dagar ingår.

•Läs mer i Du&jobbet nr 8!

Publicerad: 2011-10-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!