Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lönsamt att satsa på personalen

Satsa på personalen så blir företaget lönsamt.

Publicerad: 2012-04-12

Det är budskapet i en ny avhandling från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Forskaren Christian Jansson har under ett par år studerat några framgångsrika tillväxtföretag och undersökt varför de lyckats så bra. En av förklaringarna är att de satsat på de anställda.

Avhandlingen bygger på studier av tre teknikföretag i Alingsås, som varit lönsamma under en lång tid. Ett av dem – Nolans mekaniska verkstad – tre gånger så lönsamt som genomsnittet i branschen och känt för att ha en mycket generös personalpolitik med många förmåner för de anställda. De anställda får bonus varje år, företaget anordnar resor för personalen m m. Det har gjort att företaget kunnat locka till sig och behålla de skickligaste yrkesarbetarna.

– De är en förutsättning för att upprätthålla hög kvalitet. Och eftersom kunderna kan lita på resultatet kan företaget ta ett bra pris. Samtidigt får företaget en god effektivitet då medarbetarna är motiverade och håller ett högt arbetstempo. Allt hänger samman, säger Christian Jansson.

Publicerad: 2012-04-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!