Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Lyft kan ge missfall – vårdyrken utsatta

Kvinnor som lyfter tungt på arbetet har ökad risk för att drabbas av spontana aborter. Det visar en ny dansk studie.

Publicerad: 2013-03-19

Enligt den nya forskningen så är det framför allt tunga lyft i början av graviditeten som ökar risken för missfall. Och ju fler kilo som kvinnorna lyfter under en arbetsdag och ju tyngre vikterna är, desto större är risken. Projektet visar att risken för spontan abort var förhöjd redan när kvinnorna lyfte mer än 100 kilo om dagen.

Slutsatsen i det danska forskningsprojektet, som redovisas i Magasin Arbejdsmiljö, är att kvinnor ska undvika lyft på arbetet från den stund de blir gravida, om de vill behålla barnet. Forskarna vill gärna se fler studier på området, för att analysera vilka yrken och typer av jobb som är särskilt riskfyllda. Detta för att kvinnorna eventuellt skulle kunna flyttas över till annat arbete under graviditeten.

Enligt forskningsledaren Mette Juhl är 20 kilo för ett enskilt lyft och inte mer än maximalt 100 kilo om dagen en lämplig viktgräns, enbart sett utifrån den aktuella studien. Hon efterlyser dock fler studier för att få ett underlag för mer precisa gränser.

Studien är gjord vid Juliane Marie Centret vid Rigshospitalet i Danmark och fakta har samlats in under perioden 1996 till 2002 bland 71 500 förvärvsarbetande gravida, bland dessa gjorde 2 886 en abort under de sex åren.

Enligt svenska arbetsmiljöundersökningar är andelen som flera gånger dagligen måste lyfta minst 15 kg för män 17 procent och för kvinnor 10 procent.

Exempel på yrken bland kvinnor där det är vanligt med tunga lyft dagligen.

•Undersköterskor, sjukvårdsbiträden m.fl. 28 procent
•Vårdbiträden, personliga assistenter m.fl. 28
•Storhushålls och restaurangpersonal 23
•Maskinoperatörs och monteringsarbete 21
•Förskollärare och fritidspedagoger 19

(Källa: Arbetsmiljön 2011, Arbetsmiljöverket).

Publicerad: 2013-03-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!