Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Må bättre av din favoritmusik

Musik är ett effektivt och billigt sätt att må bättre. Men det är viktigt att välja när och på vilken musik du ska lyssna på.

Publicerad: 2011-03-31

Nyhet-110331

Forskaren Marie Helsing, vid Göteborgs universitet, har undersökt 200 personer och deras musiklyssnande. I ett par studier visar hon att musiken har goda effekter.

I ett experiment fick en grupp lyssna på musik under 30 minuter varje dag, när de kommit hem från jobbet. Deltagarna jämfördes med en kontrollgrupp som slappnade av efter jobbet – men utan musik. Resultatet var att halten av stresshormonet kortisol sjönk mer efter musiklyssnandet än efter avslappning.

Musik skapar positiva känslor, som i sin tur minskar stressen och därmed leder till bättre hälsa, är Marie Helsings slutsats efter sina studier.

Bör vi därför lyssna mer på musik under arbetstid?

– Jag tror säkert att det kan vara bra om man tycker musiken, så länge det inte stör arbetsuppgifterna. Att lyssna på musik på jobbet som får en att må bra just i den situationen, beroende på hur man känner sig och vad man vill åstadkomma med musiken, kan göra att stressnivån minskar, säger Marie Helsing.

Men det är viktigt att man får välja musiken själv.

– Att bli tvingad att lyssna kan ibland få motsatt effekt, oavsett om det är musik man tycker om eller inte. Så därför är det viktigt att man både får välja NÄR man ska lyssna och VILKEN musik man ska lyssna på, säger hon.

•Musikens nytta får stöd också av en ny studie från Japan. Enligt den så minskar blodtrycket om du lyssnar på dina favoritlåtar. Effekten var lika starka som om du minskar på saltet i maten eller gå ner tio kilo i vikt. Lika nyttigt för blodtrycket var för övrigt ett gott skratt, enligt studien.

•Musik som skildrar arbete är sällan positiv. Kolla bara här på Du&jobbets spotifylista. Musik och arbete.

Publicerad: 2011-03-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!