Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Majoritet för krav på arbetsmiljö vid upphandling

En ny lag om sluten kontanthantering och möjlighet att ställa krav på arbetsmiljön vid upphandling, kräver en majoritet i arbetsmarknadsutskottet.

Publicerad: 2011-02-18

Regeringen har blivit överkörd av riksdagens arbetsmarknadsutskott i ett par frågor som rör arbetsmiljön.

•En utskottsmajoritet med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna, har enats om att kräva att regeringen tillsammans med arbetsmarknadens parter tar fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln.
Syftet är att minska antalet butiksrån och förbättra de anställdas arbetsmiljö.

•I ett annat förslag kräver majoriteten i utskottet att det ska vara möjligt att ställa krav på arbetsmiljö vid offentlig upphandling. Lagen om offentlig upphandling bör därför ändras så att de ska gå att kräva villkor enligt svenska kollektivavtal vid upphandlingen. Tanken är att det ska bli lättare att stänga ute företag som konkurrerar genom sämre arbetsvillkor för personalen.

Båda förslagen bygger på motioner från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Företrädarna för allianspartierna har reserverat sig mot förslagen.

Den 9 mars ska riksdagen debattera och fatta beslut i ärendena.

Förslaget om en lag för sluten kontanthantering har väckt gillande hos Handels, som länge krävt en sådan lag.

Publicerad: 2011-02-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!