Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Makteliten får 200 000 i extra förmåner

Många anställda har förmåner på jobbet. Men det är stora skillnader mellan en VD-förmån och det som vanliga anställda får. Det konstaterar LO i en ny rapport.

Publicerad: 2012-03-01

I undersökningen ”Makteliten” har LO för elfte gången studerat makthavarnas inkomstutveckling. I år är inriktningen speciellt på s k ”mjuka bonusar”, d v s förmåner vid sidan om lönen.

De vanligaste förmånerna är lunchkuponger och friskvårdsbidrag. Men på samma sätt som det går 46 arbetarlöner på en VD-lön är skillnaderna också stora mellan förmåner, beroende på vilken nivå i företaget den anställde befinner sig. Den lilla grädden på moset som förmånerna utgör på verkstads- eller kontorsgolvet växer till ett tjockt lager på direktionsplanet, skriver LO i rapporten.

Av de 50 största företagen förekom förmåner på 44. I genomsnitt erhöll de verkställande direktörerna förmåner för cirka 200 000 kronor år 2010. Detta ska jämföras med förmåner för vanliga anställda som i bästa fall uppgår till några tusenlappar, enligt LO.

Förmåner som ökar är sjukvårdsförsäkring, hälsokontroll och privat sjukvård. Ett ökande antal företag erbjuder till exempel därför anställda ögonlaseroperationer som förmån. Även fertilitetsbehandling och massage på jobbet förekommer som förmån, enligt LO-rapporten.

Ett ökande intresse finns också för hemservice och hushållstjänster: städning, tvätt, barnpassning m m. Det är också vanligt att företag lägger på föräldrapenning som en förmån utöver vad som regleras i många kollektivavtal.

Publicerad: 2012-03-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!