Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Man med hjärnblödning diskriminerades på akuten

Ambulanspersonalen menade att en medvetslös man fejkade en svimning, vilket ledde till att han prioriterades ner på akuten.

Publicerad: 2021-06-01

Ambulanspersonalen diskriminerade patienten. Foto: Colourbox

En afrosvensk muslimsk man som drabbats av en hjärnblödning diskriminerades av ambulanspersonalen. Det slår Göteborgs tingsrätt fast.

Det var en novemberkväll 2017 som ambulansen kallades till en adress där en man blivit medvetslös. Dagen hinnan hade mannen slagit i huvudet när han spelade fotboll. Han fördes till sjukhus men ambulanspersonalen bedömde att han inte var i behov av akut vård.  I journalanteckningarna skrev ambulanssjuksköterskan att mannen ”spelade medvetslös” och undrade om det inte handlade om en ”kulturell svimning”.

Ambulansens bedömning ledde till att mannen blev nedprioriterad. Han fick vänta 90 minuter på en undersökning. När denna väl gjordes konstaterade man att han drabbats av en stor hjärnblödning. De neurologiska skadorna blev omfattande. Mannen avled ett drygt halvår senare.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) menade att nedprioriteringen av patienten hade att göra med hans etniska tillhörighet och stämde därför Regionen för etnisk diskriminering. Tingsrätten går nu på DO:s linje. Även mannens fru utsattes enligt tingsrätten för etnisk diskriminering genom att vårdpersonalen inte lyssnade på hennes uppgifter om mannens tillstånd.

Regionen döms att betala sammanlagt 110 000 kronor i diskrimineringsersättning till dödsboet och änkan.

Foto: Colourbox

Publicerad: 2021-06-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!