Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Män med onda ryggar struntar i hjälp

Publicerad: 2015-05-12

Män i tunga fysiska jobb biter ihop och har hellre ont i ryggen än använder behandling på jobbet av kiropraktor.

Enligt en ny undersökning, gjord i Danmark, använder sig männen av behandling mot onda ryggar i mindre grad än kvinnor. På arbetsplatser som erbjuder personalen hjälp av fysioterapeut, kiropraktor eller massör, är det var åttonde kvinna som använder sig av hjälpen, mot var elfte man.

Män biter ihop i större grad och arbetar vidare, även de som har tunga fysiska jobb, enligt studien, som är gjord av pensionsbolaget PensionDanmark.

Det är en inställning som kan få svåra följder för männen, om ryggbesvären inte behandlas i tid. Därför är det viktigt att göra upp med machokulturen, kommenterar direktör Torben Möger Pedersen, PensionDanmark.

Att män i slitsamma, tunga jobb är dåliga på att ta hand om sig själva förvånar inte Andreas Holtermann, professor vid NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø).

– Vi vet att män med den kortaste utbildningen – och det är oftast de med fysiskt hårt arbete – går minst ofta till läkare, och har den kortaste livslängden, säger han till Magasinet Arbejdsmiljø.

Publicerad: 2015-05-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!