Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Män som förlorar jobbet skiljer sig oftare

Arbetslöshet ökar risken för skilsmässa – för män.

Publicerad: 2011-06-23

Det visar en ny amerikansk studie om arbete och skilsmässor.

Forskarna från Ohio State University fann att arbetslöshet bland män ökar inte bara risken för att partnern vill skilja sig, utan också att mannen väljer att lämna äktenskapet.  Till och med män som är ganska nöjda med sitt förhållande är mer benägna att separera om de är arbetslösa.

Om kvinnan var arbetslös däremot så fanns det ingen ökad risk för skilsmässor.

Forskarnas tolkning är att ett äktenskap där mannen inte arbetar ser inte ut som ett äktenskap – enligt männen – borde vara.

Resultatet pekar, enligt forskarna, på att det sociala trycket att den äkta mannen ska vara familjeförsörjare finns kvar.

Forskarna bygger sina rön på uppgifter om mer än 3 600 par. Resultatet redovisas i tidskriften American Journal of Sociology.

•Liknande resultat har visats i svenska studier. En avhandling som lades fram vid Umeå universitet visar på en koppling mellan arbetslöshet och skilsmässor. När männen blir arbetslösa ökade risken för en separation, men det gällde inte om kvinnorna förlorade jobbet.

Publicerad: 2011-06-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!