Män sorteras bort när de söker kvinnojobb
Det finns hinder för män som vill jobba i yrken dominerade av kvinnor. Det visar en studie från Linköpings universitet, baserad på ifall den sökande fick svar eller inte på en jobbansökan. Svårast att få svar var det för män i städjobb.
Publicerad: 2021-02-26
Forskarna skickade ut 3 200 fiktiva ansökningar till arbetsgivare gällande 15 yrken runt om i landet. Om den sökande var man var det hälften så sannolikt att få svar jämfört med om det var en kvinna när det gällde ett kvinnodominerat yrke. Kvinnor fick däremot svar i samma utsträckning som män när de sökte jobb i mansdominerade yrken.
Yrken där diskriminering mot män i ansökningsprocessen noterades var förutom städare bland annat sjuksköterska, barnskötare och förskollärare. I yrken som fordonsmekaniker, lastbilschaufför, IT-utvecklare och lagerarbetare såg forskarna däremot ingen diskriminering mot kvinnor.
– Att mäns ansökningar – inte kvinnors – sållas bort i ansökningsprocessen är intressant. Vi vet ju sedan tidigare att kvinnor missgynnas på arbetsmarknaden vad gäller lön och befordran. Följdfrågan blir då, vad händer på vägen?, säger Mark Granberg, i ett pressmeddelande. Han är doktorand i nationalekonomi och ligger bakom studien tillsammans med Ali Ahmed, också Linköpings universitet, samt Shantanu Khanna vid University of California.
De resonerar i studien om huruvida ett ökat antal sökande av det underrepresenterade könet kan få olika följder i mans- respektive kvinnoyrken. Det finns en annan medvetenhet om det olämpliga med kvinnodiskriminering. När fler män söker traditionella kvinnojobb tycks diskrimineringen mot dem öka jämfört med när de är färre. En möjlig förklaring är att kvinnoarbetsplatsen kan ha letat efter någon manlig representant, men när behovet är uppfyllt minskar intresset.
Sverige har både en av världens mest könsuppdelade arbetsmarknader – som långsamt utjämnas, och ovanligt hög sysselsättningsgrad för kvinnor – 82,3 procent mot 85,9 för män (2019).
Enligt SCB är det bara fyra av de 30 vanligaste yrkena som har en jämn könsfördelning, nämligen kockar/kallskänkor, lednings- och organisationsutvecklare, gymnasielärare och kundtjänstpersonal. Jämn könsfördelning är det när skillnaden ligger mellan 40 och 60 procent.
Mest sned är könsfördelningen i mansyrket träarbetare/snickare, följt av installations- och servicetekniker. Yrket som i högst grad domineras av kvinnor är förskollärare. På andra plats kommer undersköterska, som är Sveriges vanligaste yrke.
I städyrket – som de fiktiva männen i studien hade svårast att få positiva svar från – utgör kvinnor drygt 75 procent av utövarna.
//EVA BERLIN
Foto: Colourbox.
Publicerad: 2021-02-26
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.