Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många astmafall trots kända risker

Många astmafall orsakas av skadliga faktorer i arbetsmiljön, trots att riskerna är kända sedan länge. Vissa yrken pekas ut som riskjobb, i en ny, omfattande studie.

Publicerad: 2013-01-09

I undersökningen, gjord vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, ingår 13 000 personer i fem länder som följdes under 20 år. Under den perioden drabbades 429 av astma, motsvarande 1,3 astmafall per 1 000 män och 2,4 fall per 1 000 kvinnor. Bland kvinnorna var sju procent av fallen orsakade av exponering i arbetslivet, av männens astmafall var det 14 procent.

Studien pekar ut ett par riskyrken:

•Sprutmålare (utsätts för isocyanater i lacker)

•Rörläggare (hanterar limmer och isolerskum).

Andra yrken som är mer utsatta än andra är städare, vård- och omsorgspersonal, hårfrisörer samt anställda i livsmedels- och tobaksindustrin.

Forskarna tycker det är anmärkningsvärt att så många drabbas av astma på grund av kemikalier i jobbet, trots att riskerna är kända och att det sedan länge finns regler för hur skyddsutrustning ska användas.

Linnea Lillienberg, vid Sahlgrenska akademin, säger till tidningen Arbetet att de mest utsatta faktiskt inte var personer med högre benägenhet för allergier, utan fullt friska människor som utsätts för kemikalier i sitt arbete.

Publicerad: 2013-01-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!