Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många blundar för kollegors alkoholproblem

Fyra av tio anställda som tror att kollegor har alkoholproblem gör inget åt saken. Det framgår av en ny undersökning.

Alkohol är vanligt i arbetslivet – inte minst i reklam-, PR- och marknadsföringsbranschen. Där säger varannan person att de ofta eller ibland blir bjuden på alkohol av arbetsgivaren. Totalt var tredje anställd blir erbjuden alkohol i samband med jobbet.

Publicerad: 2009-11-03

Var fjärde anställd misstänker att någon kollega har alkoholproblem. Skillnaderna är stora mellan olika yrken. Misstankarna är störst bland operatörer: fyra av tio tror att en kollega har problem med spriten. Inom reklam, PR och marknadsföring, där det är vanligast att bli bjuden på alkohol i samband med jobbet, är det bara 18 procent som tror att de har en arbetskamrat med alkoholproblem.

Fyra av tio blundar för alkoholproblemen och tar inte upp saken. Yngre har svårast att göra något åt det, varannan åttitalist gör det inte alls. Dubbelt så många män som kvinnor tar inte upp eventuella problem direkt med den som är berörd av det. Handelsanställda har svårast att diskutera problemen, tätt följt av – återigen – personal inom reklam, pr- och markandsföring, där där det ungefär hälften som inte agerar. Mest ansvar tar byggnadsanställda, bara var tionde avstår från att göra något åt problemet.

Bakom studien, som bygger på frågor till 8 000 personer, står Manpower.

• Bättre dricka lite än inte alls för jobbframgång. Läs mer »
• Ingen tolerans för jobbdrickande. Läs mer »
• Kvinnor pressas att dricka. Läs mer »
• Byggsektorn talar om alkohol. Läs mer »

Publicerad: 2009-11-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!