Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många bollar i luften gör oss arga

Att ständigt bli avbruten i arbetet skapar stress och försämrar arbetsmiljön.

Publicerad: 2011-02-10

Multitasking, eller att hålla många bollar i luften, blir allt vanligare på våra arbetsplatser. Vi blir ofta avbrutna, av ringande telefoner, folk som ställer frågor, småsnack med kollegor.

Men alla dessa avbrott skapar negativa känslor som ångest och ilska, säger Thomas Rigotti, psykolog vid Universitetet i Leipzig, till den danska tidningen Arbejdsmiljø.

En ny forskningsrapport från det tyska institutet för arbetsmiljö visar att det finns klart samband mellan avbrott på kontoret och att drabbas av stress. Thomas Rigotti menar att vi påverkas av alla avbrott, därför att hjärnan inte är skapt för att koncentrera sig på flera uppgifter samtidigt.

Enligt en amerikansk undersökning så består en kontorsanställds arbetsdag till 28 procent, eller 2,7 timmar, av avbrott. Andelen har fördubblats på tio år på grund av tekniska utvecklingen. Samma utveckling pekar de tyska forskarna på. De frågade kontorsanställda om de ofta upplevde krav att göra flera uppgifter samtidigt: två tredjedelar svarade ja. Sju år tidigare var det bara 42 procent.

Enligt Thomas Rigotti stör avbrotten inte bara kontorspersonal. Undersökningar från ett sjukhus visar att olika avbrott fyllde 13 till 50 procent av en operationssköterskas arbetstid. Det kan innebära ett hot även mot säkerheten.

Publicerad: 2011-02-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!