Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många företag stödjer de ungas klimatstrejk

Publicerad: 2019-09-20

Flera företag stöder Greta Thunberg och Fridays for futures klimatstrejker. Bland annat deltar Google, Amazon, Lush Cosmetics. Fordonstillverkaren Scania stoppar verksamheten under en timme och utbildar de anställda inom hållbarhet.

Lastbilstillverkaren Scania ordnar en egen Climate Day och har beslutat att lägga ner verksamheten under en timme på sina anläggningar runt om i världen.

– Vi väljer att fokusera på utbildning under vår klimatdag. Att öka kunskaperna om klimatförändringar är avgörande för att kunna leverera på Parisavtalet, säger Scanias vd och koncernchef Henrik Henriksson till metal-supply.se

Friluftsföretaget Haglöfs väljer att stänga butikerna under strejktimmarna och uppmanar personalen att ta aktiv del i de strejker som äger rum i dag. Ett annat exempel på ett engagerat företag är Expressbussjätten Flixbus som stöder dem som klimatstrejkar. Företaget erbjuder passagerare som reser till klimatstrejken den 20:e eller 27:e september en gratisresa.

Utomlands finns fler exempel. Friluftsföretaget Burton väljer exempelvis att stänga ner sin hemsida i 24 timmar och skickar istället trafiken direkt till Global Climate Strikes hemsida.

Glasstillverkaren Ben and Jerry´s meddelar att kedjans butiker kommer att vara stängda i dag, den 20 september, och att de anställda är välkomna att demonstrera. Företaget Lush gör samma sak.

Fler än 1000 medarbetare på Amazons huvudkontor i Seattle har också meddelat att de kommer att delta i strejken i protest mot företagets nuvarande klimatarbete. De kräver bl a att Amazon ska ha nollutsläpp av växthusgaser 2030 och sluta ge ekonomiskt stöd till lobbyister och politiker som förnekar klimatförändringarna.

Även medarbetare på Google, Microsoft och Facebook har meddelat att de kommer att delta, uppger expressen.se

Enligt Ingmar Rentzhog, vd och grundare av organisationen We Don´t Have Time, har fler än 50 organisationer uppmuntrat sina sammanlagt över nio miljoner anställda att stödja klimatdemonstrationerna eller ordna en egen aktivitet, uppger hållbarhet.se

Vad händer då om anställda vill strejka för klimatet?

– I arbetsrättslig mening har medarbetaren alltså inte rätt att strejka så länge fackförbunden inte initierar strejken. Men det är inte detsamma som att medarbetaren inte får delta på eget bevåg – till exempel genom att ansöka om tjänstledighet eller semester den dagen, säger Fredrik Dahl, advokat på Vinge och Chefs expert på arbetsrätt, till chef.se.

Arbetsgivare kan också tillåta sina medarbetare att delta i klimatdemonstrationen för att visa att verksamheten jobbar för klimatet, konstaterar han.

Hittills har inget fackförbund beslutat att gå ut i strejk för klimatet. Unionen, LO och SACO har meddelat att de ställer sig bakom Parisavtalet, men att en politisk strejk inte är aktuell.

Fridays for future står bakom klimatveckan som inleds i dag,  och där alla vuxna uppmanas att stödja barnen genom att också strejka. Rörelsen startades av Greta Thunberg sommaren 2018 och har arrangerat skolstrejker runt om i världen varje fredag.

Klimatveckan sker mot bakgrund av att världens ledare ska träffas på ett FN-toppmöte där förhoppningen är att länderna ska öka sina klimatambitioner.

Fridays for futures budskap till makthavarna under veckan är att:

  • Att begränsa den globala temperaturökningen till max 1,5 grader över förindustriella nivåer.
  • Följa Parisavtalet och bevisa det.
  • Lyssna på klimatforskningen.
  • Skapa mer miljö- och klimaträttvisa för alla.

//EVA BERLIN

Detta sker under strejkveckan i Sverige.

 

Publicerad: 2019-09-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!