Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många mår dåligt av höga krav

Publicerad: 2013-01-10

Var tredje tjänsteman mår dåligt av krav på jobbet. Delaktighet och ett öppet klimat gör att fler tål höga prestationskrav.

Det framgår av en undersökning som kampanjen Hjärnkoll gjort bland drygt 1 000 tjänstemän.

Studien visar att nära var tredje, 32 procent, mår psykiskt dåligt av höga krav på att prestera i arbetet. Var fjärde person har egen erfarenhet av psykisk ohälsa. Nästan tre av tio känner sig inte delaktiga i beslut som fattas på jobbet.

Det är sällsynt med förebyggande insatser mot psykisk ohälsa på arbetsplatsen, men där det förekommer minskar andelen som mår psykiskt dåligt av prestationskraven med en tredjedel. Även andelen som inte känner sig delaktiga minskar med ett förebyggande arbete.

På samma sätt är det fler anställda som mår bra och känner sig delaktiga på arbetsplatser där de känner att det finns ett öppet diskussionsklimat.

Enligt Hjärnkolls beräkningar skulle det i faktiska tal innebära att 1,4 miljoner yrkesverksamma anser att prestationskraven påverkar deras psykiska hälsa negativt. Men genom förebyggande arbete skulle 450 000 personers hälsa förbättras.

– Arbetsgivare behöver engagera sig mer för att motverka att psykisk ohälsa uppstår. Man behöver även sätta stopp för tisslet och tasslet på arbetsplatser och i stället prata öppet om våra psykiska olikheter, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll, i en kommentar.

Publicerad: 2013-01-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!