Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många smittas på jobbet – arbeta hemifrån

Läget är allvarligt när det gäller smittspridningen kopplad till arbetslivet, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) på regeringens pressträff. Arbetsplatserna är vid sidan av hemmen drivande när det gäller smittan.

Publicerad: 2021-03-16

Fler kan jobba hemifrån. FOTO. Pricilla Du Preez/Unsplash.

Sedan årsskiftet till och med 7 mars har 9 721 tillbud kopplade till covid-19 anmälts till Arbetsmiljöverket.

På några större arbetsplatser har stora utbrott förekommit.

Arbetsmiljöverket har även sett en dramatisk ökning av anmälda arbetssjukdomar under 2020. Det gäller framför allt kvinnor inom vård och omsorg som blivit sjuka i covid. Kvinnornas anmälningar gick upp med 119 procent jämfört med året innan, medan männens ökade med 28 procent.
Inom vård, omsorg och sociala tjänster ökade de anmälda arbetssjukdomarna med 308 procent.

– Alla som kan ska jobba hemifrån. Regeringen har beslutat att alla anställda i staten ska jobba hemifrån om det inte absolut nödvändigt att de befinner sig på arbetsplatsen. Beslutet gäller till och med sista maj, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Hon framhöll att de allra flesta arbetsgivare gör allt de kan för att förhindra smitta. Det finns ändå en potential för fler att jobba hemifrån, bedömer hon. Och det är viktigt att dessa personer kan göra det.

Eva Nordmark ska bjuda in parterna för att diskutera ytterligare åtgärder.

Cirka två miljoner av de fem miljonerna sysselsatta i Sverige kan inte jobba hemma eftersom deras arbete måste göras på plats. Men skillnaden i smitta mellan grupper som kan jobba hemma och de som inte kan det har minskat. Det tyder på att åtgärderna på arbetsplatserna har haft effekt, sade Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Myndigheten vill utöka smittspårningen. Alla som träffat någon inom 48 timmar före personens insjuknande bör testa sig.

Det systematiska arbetsmiljöarbete som alla arbetsplatser ska bedriva är särskilt viktigt för att minska smittspridning, framhöll Erna Zelmin- Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.

Arbetsmiljöverket kommer under mars att ha en tillsynsverksamhet riktad till riskutsatta branscher. Det handlar om cirka 2 000 inspektioner.

Publicerad: 2021-03-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!