Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många språk på bygget ökar olycksrisken

Publicerad: 2014-12-04

Språkförbistring är en riskfaktor för arbetsolyckor, inte minst på många byggarbetsplatser med stor andel utländsk arbetskraft. På ett bygge i Stockholm talades exempelvis 14 olika språk.

Sedan 2011 har 30 personer, anställda i utländska företag verksamma i Sverige, dött i arbetsolyckor – som Arbetsmiljöverket fått kännedom om. Det tyder på att de skulle vara överrepresenterade i dödsfallsstatistiken.

En förklaring till de många olyckorna kan vara språket. Språkförbistring är en riskfaktor för arbetsolyckor vid stora byggprojekt, menar Tomas Kullberg, regionalt skyddsombud på Byggnads Stockholm-Gotland. Han besökte nyligen en arbetsplats där det talades 14 olika språk, många kunde inte engelska och än mindre svenska.

– Språket blir en risk, som arbetsgivaren måste ta hänsyn till när man gör riskanalyser i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Hur ska man lösa missförstånd mellan anställda som arbetar bredvid varandra, och talar olika språk? Hur ska man kunna varna om det behövs, undrar han.

Chefen för inspektionsavdelningen vid Arbetsmiljöverket, Håkan Olsson, håller med om att olika språk innebär en ökad risk.

– Det ställer stora krav på arbetsgivarna, de är skyldiga att se till att reglerna har förståtts av alla. Det är en del som bör finns med i riskbedömningen, säger han.

  • Läs mer i nya numret av Du&jobbet!

Publicerad: 2014-12-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!