Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många timmar på jobbet är farligt för hjärtat

Långa arbetsdagar, mer än 11 timmar om dagen, ökar risken att drabbas av hjärtsjukdomar med två tredjedelar.

Publicerad: 2011-04-07

Det framgår av en ny studie, gjord av forskare vid University College i London.

Studien bygger på uppgifter från drygt 7 000 offentliganställda män och kvinnor, i åldern 39 till 62 år, som inte hade några hjärtbesvär när undersökningen inleddes. De följdes senare i 11 år, under vilken tid ett antal personer drabbades av hjärtattack.

Efter att ha tagit hänsyn till olika faktorer som kön, ålder, blodtryck så visar studien att de som hade arbetsdagar på 11 timmar eller mer hade 67 procent högre risk för hjärtsjukdomar, än de som regelbundet arbetade 7-8 timmar om dagen.

Professor Mika Kivimäki, som ledde studien, konstaterar att man kunnat visa att långa arbetsdagar har ett samband med en anmärkningsvärd riskökning för hjärtsjukdom. Han menar att det är en riskfaktor som läkare bör ta hänsyn till, vid sidan av sådant som blodtyck och kolesterol, när man bedömer patienter.

Undersökningen har redovisats i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Publicerad: 2011-04-07

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!