Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Många vill byta jobb trots dåliga tider

Det främsta skälet för att byta arbete är för låg lön och brist på utveckling. Men tre av tio svenskar vill göra något annat för att de är uttråkade på jobbet.

Publicerad: 2012-11-20

Det framgår av en ny undersökning från Blocket Jobb.

I oktober varslades dubbelt så många om uppsägning som under samma månad i fjol. Den nya undersökningen visar också att vi oroar oss mer för jobbet. Mer än var tionde svensk, 12 procent, är också mer oroliga att bli utan arbete idag än för ett år sedan.

Trots de många varslen och oron så säger ändå var tredje svensk att de vill byta jobb.

Främsta anledningen är att man känner sig underbetald och saknar möjligheter till utveckling. Det uppger fyra av tio som skäl.

Tre av tio säger att de känner sig uttråkade på jobbet och att det är huvudanledningen till att de vill byta.

En fjärdedel uppger att det är stressen, två av tio är missnöjda med chefen medan få, bara 8 procent, säger att de är missnöjda med kollegor och därför vill byta.

Blocket Jobb är en annonssajt för arbetsgivare och arbetssökande. I undersökningen, kallad Jobbkollen, ingår 1 200 personer i åldern 18-75 år.

•En ny undersökning från Poolia bland tjänstemän visar på liknande resultat som för Blocket Jobb. Här säger 13 procent att de är oroliga för att bli arbetslösa det närmaste året.

Oron skiljer mellan yrkesgrupper. Bland juristerna är det bara 4 procent som känner oro för arbetslöshet. Bland forskare och naturvetare är det 23 procent som oroar sig för att mista anställningen.

Publicerad: 2012-11-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!