Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Männen styr i bemanningsbranschen

En kvinna. Det blev resultatet när Tema Likabehandling och Paraplyprojektet undersökte könsfördelningen bland VD:ar hos landets tjugo största bemanningsföretag. Detta trots att mer än hälften av alla chefer inom branschen är kvinnor.

De nedslående siffrorna – en kvinna  och 19 män – är dock helt i linje med hur det ser ut i näringslivet i övrigt. Enligt SCB:s lathund om jämställdhet har de börsnoterade företagen i landet endast fyra kvinnliga VD-ar. Tema Likabehandling valde att undersöka just bemanningsföretag eftersom de finns inom en snabbt växande bransch och rekryterar mycket – därför är det särskilt viktigt att just de arbetar med jämställdhets- och mångfaldsfrågor.

Publicerad: 2010-05-28

Henrik Bäckström, förbundsdirektör för branschorganisationen Bemanningsföretagen, pekar snabb tillväxt och att stora internationella aktörer har kommit in som några av skälen till obalansen. Men han tror att allt fler kvinnor kommer att ta över rodret i företagen framöver.

Anne-Charlotte Callerstig, doktorand på Tema Genus vid Linköpings universitet, menar att det finns fler orsaker än dem han pekar på. Det finns gott om kvinnliga underchefer som vill avancera till högre poster, men med tanke på hur få som lyckas generellt finns det hinder i vägen.

Läs mer här.

Publicerad: 2010-05-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!