Mäns övertro på sig själva bakom chefsskap
Både män och kvinnor överskattar det de gör på jobbet. Men männen i betydligt högre grad än kvinnor.
Publicerad: 2011-12-15
Det visar en studie av forskare från USA och Spanien.
Resultatet bygger på ett experiment där ett antal studenter först fick lösa olika matematiska problem, ett test där kvinnor och män presterade ungefär lika bra.
Ett år senare kallade forskarna till sig studenterna på nytt och bad dem berätta hur de såg på sina tidigare prestationer.
En tydlig tendens var att de flesta överskattade sina resultat. Den största skillnaden var att männen konsekvent värderade sin prestation 30 procent högre än vad den i verkligheten var. Kvinnorna, å andra sidan, rankade sin prestation bara 15 procent högre än vad den faktiskt var.
Forskarna menar att det här är ett viktigt resultat för företag vid anställningar. När manliga arbetssökande berättar om sina tidigare meriter bör rekryterarna fundera på om männen är för tvärsäkra och har blåst upp sina prestationer. Är man inte medveten om den tendensen hos männen, riskerar företagen att förbise kvinnliga kandidater som är bättre
Enligt forskarna är det heller inte bara att säga åt männen att sluta ljuga, eftersom männen ärligt tror att de presterar 30 procent bättre än vad de faktiskt gör.
Männens övertro på sig själva, inte bara öppen diskriminering, har en stor roll i att det finns betydligt fler manliga chefer, anser forskarna.
Forskningsstudien heter ”The Emergence of Male Leadership in Competitive Environments”, och har bl a redovisats i tidskriften Journal of Economic Behavior & Organization.
•Läs även: Kvinnor undviker att konkurrera med män.
Publicerad: 2011-12-15
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.