Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Martin känner att han kan göra skillnad

Martin Eriksson, skyddsombud, miljöansvarig och regionalt skyddsombud för IF Metall i Halland, är månadens skyddsombud med chans att vinna Du&jobbets tävling Stora skyddsombudspriset 2010.

Publicerad: 2010-12-16

”Martin  har ansvaret för att utbilda nya skyddsombud i Bättre arbetsmiljö. Han är handledare för vidareutbildning av skyddsombud. Som regionalt skyddsombud har han under 2009 lagt två stycken begäran om arbetsmiljöåtgärd, enligt arbetsmiljölagen 6 kapitel, paragraf 6a, till Arbetsmiljöverket.”

Så motiverar Jan Palmgren att han nominerat sin efterträdare Martin Eriksson till Du&jobbets tävling, Stora skyddsombudspriset 2010.

– Jätteskoj att få vara med. Jag blir både stolt och lite generad, säger han.

Martin Eriksson arbetar för bättre arbetsmiljö på olika plan. Dels som skyddsombud på Pac2 AB, ett ytbehandlingsföretag i Kungsbacka där han är anställd, dels som miljöansvarig och regionalt skyddsombud för IF Metall i Halland. Dessutom utbildar han alltså i bättre arbetsmiljö.

– Jag har med både skyddsombud och chefer, det tycker jag är viktigt. Vi kör två träffar per år, med ett tjugotal personer per gång.

Han har varit skyddsombud i snart tio år nu.

– Jag var avdelningsombud och tog på mig att bli skyddsombud också, när en kollega till mig slutade. Jag är intresserad av arbetsmiljö och tycker det är roligt.

Ett skäl till det är att han känner att ett skyddsombud kan göra skillnad.

– Det kan vara en medlem som är orolig för att arbeta med tungmetaller, som mangan. Där har jag drivit på förbättringar. Ett annat exempel gäller mätningar av kvarts i cementindustrin, där personalen också ska läkarundersökas. Där tog jag hjälp av Arbetsmiljöverket, och begärde åtgärder.

Han har också stoppat jobbet vid ett par tillfällen. Det var under förra vinterns snömängder. På ett par olika industrier var taket på väg att rasa in av snötyngden, Martin Eriksson så att takstolarna började bågna och lade ett stopp, så att taket kunde röjas.

Viktigaste arbetsmiljöfrågan för honom är att se till att små och medelstora företag har en systematik i sitt arbete. Att de tänker igenom arbetsmiljö och tar med den i handlingsplanerna.

– Där brister det ofta i småföretagen, de saknar både tid och kunskap. Man får hytta med fingret mot chefer, som inte gör det de ska enligt arbetsmiljölagen och föreskrifterna.

Det som är positivt med att vara skyddsombud är att han, till skillnad från andra fackliga ombud, inte kommer ut till företagen bara när det är tvister.

– Jag är där för att hjälpa till. Inte bara medlemmarna, utan även arbetsgivarna är tacksamma till det jag gör. En samsyn är nödvändig för att åstadkomma arebetsmiljöförbättringar.

Så mycket negativt kommer han inte på. Möjligen att han inte alltid når ända fram.

– Jag vill göra mer ibland. Men man orkar inte ro för många skepp. Jag läser så mycket som möjligt för att hänga med i utvecklingen. Jag använder mig av min rätt att begära mätningar och tar hjälp av företagshälsovården och Arbetsmiljöverket.

En framtida arbetsmiljörisk är vad som händer när den ekonomiska krisen släpper sitt grepp och hjulen  börjar rulla i industrin.

– Under krisen såg vi hur folk vaktade sin plats. Det fanns inte alltid en förståelse för turodningslistorna. Det gick ut över arbetsklimatet mellan de anställda och skapade konflikter med cheferna. Företagen börjar gå bättre, men den tidigare bemanningen kommer inte tillbaka. Jag befarar att det blir stressproblem för de som är kvar.

Publicerad: 2010-12-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!