Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Massiv kritik mot utredning om företagsläkare

Parterna och företagshälsovården riktar stark kritik mot Mynaks utredning om hur utbildningssituationen för företagsläkare ska åtgärdas. Problemen ringas in men lösningar saknas, menar kritikerna.

Publicerad: 2021-03-16

Utredningen om hur bristen på företagsläkare ska lösas får stark kritik. Foto: Colourbox.

Förra året fick Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) i uppdrag av regeringen att genomföra en utredning för att lösa utbildningssituationen för läkare inom företagshälsovården.

I februari återrapporterade Mynak uppdraget. Utredningen får dock stark kritik från LO, Svenskt Näringsliv, SKR och Sveriges Företagshälsor. I ett gemensamt brev uppmanar man regeringen att ge lämplig myndighet i uppgift att ansvara för och samordna nödvändiga utbildningsinsatser.

Bakgrunden är att kompetensförsörjningen av såväl företagsläkare som arbetsmiljöingenjörer till företagshälsovården brister. Saken har påtalats länge. Det finns helt enkelt för få nya läkare och arbetsmiljöingenjörer med specialistkompetens inom arbetsmedicin. Medelåldern bland befintliga företagsläkare är hög. Situationen håller på att bli akut.

De som undertecknat brevet har själva suttit i utredningens referensgrupp. Det framgår att de är djupt missnöjda med att deras synpunkter inte tagits tillvara. Utredningen har beskrivit frågans komplexitet, men inte kommit med några förslag som kan råda bot på problemen, menar de och skriver:

”Dessvärre måste vi därför konstatera att denna utredning blir ytterligare ett bidrag till mängden utredningar där problemet påtalas men de huvudsakliga knäckfrågorna inte berörs. Vi anser därför att Myndighetens förslag inte kommer att bidra till försörjningen av specialistutbildade läkare inom kunskapsområdet, detta i en redan akut försörjningssituation.”

Det brevskrivarna anser krävs är ett ansvarigt organ för specialistutbildningen av företagsläkare samt arbetsmiljöingenjörer. Samhällsansvaret behöver klargöras och finansieringen av utbildningsinsatserna säkras.

Foto: Colourbox.

Publicerad: 2021-03-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!