Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Medelålders passiva jobbytare

Publicerad: 2016-09-20

Många yrkesverksamma mitt i livet drar sig för att byta jobb för att de är osäkra på vad de vill jobba med. En sak är dock klar – att bli chef är inget som lockar.

Bara var tionde, eller 13 procent, av personer i åldern 40-55 år som vill byta jobb söker aktivt efter ett nytt arbete. Främsta skälet är att de inte vet vad de vill jobba med. Det är fler kvinnor än män som inte vet vad de vill göra. Fler män än kvinnor svarar att det är för stor risk att byta jobb.

37 procent säger att de vill byta arbetsgivare och 31 procent vill byta yrkesroll inom de närmaste åren.

Det viktigaste för personer i medelåldern är att jobba med något som är meningsfullt – det uppger 56 procent. 51 procent vill ha bra lön och 47 procent vill helst hitta balans mellan jobb och fritid. Bara 4 procent vill bli chefer.

När man väl byter jobb är bra lön och arbetsvillkor viktigast, liksom inspirerande arbetsuppgifter. Att jobba hemifrån är minst viktigt.

Det framgår av intervjuer med 1000 personer som YouGov gjort på uppdrag av Folkuniversitetet.

Publicerad: 2016-09-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!