Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Mest möten för chefer

111 aktiviteter på en arbetsdag, varav största delen möten – det är vardagen för många chefer.

Publicerad: 2010-10-12

Det framgår av en ny avhandling om mellanchefer inom vården. Forskaren Rebecka Arman på Handelshögskolan, Göteborgs universitet, har undersökt chefernas arbetssituation genom att skugga dem i deras arbete.

Skuggning innebär att hon följt tio linjechefer i olika vårdorganisationer under fyra arbetsdagar vardera, för att sedan komplettera det med att intervjua cheferna.

Hennes slutsats är att det cheferna tror att de gör på jobbet inte stämmer överens med vad de i verkligheten lägger ner mest tid på. Arbetsdagen bestod mest av möten – planerade och oplanerade – och kommunikation. Det var korta aktiviteter, med snabba kast mellan uppgifterna.

Cheferna uttryckte att de ville ha mer tid för strategiskt och långsiktigt arbete. I sin faktiska arbetsvardag sysslade de dock snarare med att släcka bränder och reagera på ledningens beslut, enligt Rebecka Arman.

Publicerad: 2010-10-12

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!