Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Migranter utnyttjas i hotell- och restaurangbranschen

Löner på ett par tusen i månaden, övertid utan dygnsvila och osäkra anställningar. Det är verkligheten för många av de migranter som jobbar i hotell- och restaurangbranschen, enligt en rapport från facket.

Publicerad: 2012-07-25

Rapporten bygger på Hotell-och restaurangfackets besök på 64 arbetsplatser i Stockholmsregionen, som alla fått sina ansökningar om att anställa personal från länder utanför EU beviljade. På 61 av de 64 företag som besöktes betalades löner och ersättningar ut felaktigt. Ibland låg månadslönen på 3000-4000 kronor.

”Här ser vi hur arbetsgivare systematiskt utnyttjar att människor kommer från fattigare förhållanden. De som vi har mött har ofta en miserabel utgångspunkt och vill förstås ha jobb till varje pris. Många har skuldsatt sig för att komma till Sverige. Regeringen måste agera snarast”, kommenterar Ella Niia, förbundsordförande. Hon framhåller att alla är välkomna att jobba, men villkoren måste vara likvärdiga.

Enligt HRF bryter samtliga arbetsplatser mot något av de kriterier som studerats; anställningstid, löner och arbetstid, bl a hade 35 felaktiga eller obefintliga anställningsavtal.

Publicerad: 2012-07-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!