Miljön och jobben på klimatmötet
Bekämpa global uppvärmning och verka för gröna jobb. Det är budskapet från fackliga organisationer som deltar på klimatmötet i Köpenhamn.
Publicerad: 2009-12-11
Industriarbetare över världen, via sammanslutningen, IMF (Internationella Metallfederationen) är representerade på klimatmötet.
IMF är där för att stödja arbetet för att bekämpa global uppvärmning men samtidigt skydda sysselsättning och arbetstagares rättigheter.
Den 16 december håller en rad olika internationella fackliga sammanslutningar ett event i World of Work (WoW)-paviljongen på klimatmötet, med syftet minska utsläppen och verka för gröna jobb.
Drygt 400 fackliga kommer att finnas på plats i Köpenhamn. Världsfacket IFS medverkar i klimatförhandlingarna i Köpenhamn som officiell observatör. Det innebär att facket kan vara med och presentera förslag till förhandlingsunderlag, men det medverkar inte i förhandlingarna.
IFS, Internationella fackliga samorganisationen, (på engelska ITUC) är den samarbetsorganisation som samlar världens demokratiska fackliga centralorganisationer.
IFS betonar behovet av att snabbt minska utsläppen i de utvecklade länderna och skapa gröna och anständiga jobb. Ledorden ”just transition” – rättvis övergång till ett klimatanpassat samhälle.
Även företagare ställer krav på Köpenhamnsmötet. I ett debattinlägg i Dagens Industri skriver sju företagsrepresentanter att Köpenhamnsavtalet måste formulera skarpa miljömål för utsläppen. För företagen är vinsterna med ett aktivt klimatarbete större än förlusterna, enligt företagarna, som är med i nätverket Blicc, Business Leaders Initiative on Climate Change.
Läs mer om IMF i Köpenhamn.
IFS.
Blicc
Publicerad: 2009-12-11
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.