Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Miljonbot för dödligt broras

Det blev fällande domar för broraset vid Ådalsbanan, där två byggnadsarbetare omkom.

Publicerad: 2011-03-25

Olyckan inträffade 21 maj 2008. Första etappen av järnvägsbron vid Älandsfjärden utanför Härnösand skulle gjutas, när gjutformen rasade och fem arbetare föll cirka 20 meter ner mot marken. Två av dem omkom, de tre andra skadades svårt.

Utredningen visade att gjutformen inte var dimensionerad för den belastning den utsattes för.

Ångermanlands tingsrätt har nu kommit med domen i målet. Tre personer fälls för arbetsmiljöbrott: produktionschefen för bygget, till villkorlig dom och 240 timmars samhällstjänst, vd:n och konstruktören på de företag som tillverkade träkonstruktionen som höll upp gjutformen, till villkorlig dom och dagsböter.

Tre företag får betala företagsbot. Byggföretaget Skanska, sex miljoner kronor och de två firmor som levererade gjutformen, Construction Software Center Europe (CSC) AB i Skellefteå och Örnsköldsviks Takstolstillverkning AB en miljon kronor vardera. Sex miljoner kronor är den största företagsbot som hittills dömts ut i landet.

En arbetsledare på Skanska som var åtalad frias av Ångermanlands tingsrätt.

Arbetsmiljöverkets rättschef Anna Middelman är nöjd med tingsrättens dom, som hon menar är en stor framgång.  Domstolarna anser inte så ofta att arbetsmiljöbrott är grova. Sex miljoner i företagsbot visar också på ett högt straffvärde. Arbetsmiljöbrott får ofta långtgående konsekvenser, säger hon till TT.

Publicerad: 2011-03-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!