Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Miljoner att söka för utbildningar i arbetsmiljö

Parterna satsar 75 miljoner kronor på arbetsmiljöutbildningar för chefer och skydds- och arbetsmiljöombud. AFA försäkring har fått i uppdrag att administrera stödet som börjar gälla 1 januari 2021.

Publicerad: 2020-11-03

Catharina Bäck. Foto: Sören Andersson

– Vill ett företag med kollektivavtal satsa på utbildningar inom arbetsmiljö? Kontakta AFA Försäkring! Ni kan normalt få bidrag för halva kostnaden. AFA Försäkring kommer att lägga upp en förteckning över godkända utbildningsanordnare som håller bra kvalitet och som kan anlitas för att kunna ta del av stödet, säger Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv.

Utbildningsföretag som vill komma ifråga kan kontakta AFA Försäkring för att ansöka om att godkännas. Detta kan ske from 1 december.

– Vi hoppas och utgår från att det ska finnas utbildningsföretag som företagen kan anlita redan vid starten i januari för dem som vill komma igång med arbetsmiljöutbildning redan då. Men vår satsning gäller under tre år, så det finns tid att planera för utbildningar under dessa år.

En styrgrupp bestående av representanter för parterna kommer att besluta om närmare förutsättningar för stödet, till exempel vilka beloppsgränser som gäller.

– Parterna gjorde en liknande satsning för några år sedan. Då var intresset galet stort. Och vi märker redan nu att väldigt många är intresserade även denna gång, säger Catharina Bäck.

Det är särskilt angeläget med gemensamma utbildningsinsatser riktade till såväl chefer som skydds- och arbetsmiljöombud, framhåller hon. Då skapas goda förutsättningar för en gemensam kunskapsbas på arbetsplatsen för det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

– Vi tror att hela arbetsplatsen tjänar på ett sådant upplägg. Vid gemensamma utbildningar kan man få mer än 50 procent i stöd.

Satsningen omfattar både chefer, arbetare och tjänstemän och ska gynna samverkan och dialog i arbetsmiljöarbetet. En förutsättning för att kunna ta del av satsningen är kollektivavtal inom Svenskt Näringsliv, LO och PTK.

//EVA BERLIN

Kurstips: Både Metodicum och Arbetsmiljöforum har ett stort utbud av kurser för den arbetsmiljöintresserade

Publicerad: 2020-11-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!