Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Miljonvinnare fortsätter jobba

Har du tänkt tanken att det första du skulle göra om du tog hem en storvinst vore att dra från jobbet? Få gör verkligen det. I de allra flesta fall fortsätter istället vinnarna att leva sina vanliga liv.

Publicerad: 2011-02-23

Nyheter-110223

I en ny avhandling redovisar Anna Hedenus, Göteborgs universitet, uppgifter från en enkät med 429 svenska lotterivinnare och intervjuare med 14 miljonvinnare. Det är personer som vunnit mellan 500 000 och 7,5 miljoner kronor.
Anna Hedenus har undersökt hur vinnarna gör i förhållande till jobbet: drar de ner på sin arbetstid, tar ledigt eller slutar helt?

Tanken är att studera arbetets betydelse för våra liv. Jobbar vi för lönens skull i första hand eller är det snarare andra faktorer, som t ex sociala kontakter och betydelsen för vår självbild och utveckling.

Resultatet är att bara en minoritet av vinnarna har använt vinsten för att jobba mindre. Hur mycket man vinner har betydelse: ju större summor desto mer benägen är vinnarna att gå ner i arbetstid. Det är också vanligare bland kvinnor, bland vinnare utan hemmavarande barn, de med arbetaryrken och de som tyckte att de inte hade goda kollegor.

Att ta ledigt under perioder var vanligast bland vinnare som bodde ensamma och som upplevde att deras arbete inte erbjöd goda möjligheter till vidareutveckling.

Alternativet att sluta jobba helt efter vinsten var vanligast bland äldre, vinnare med fysiskt ansträngande arbete och de som kände att de inte hade inflytande över sina arbetstider.

– Att man fortsätter arbeta på samma sätt som innan vinsten beror bland annat på vinnarnas behov av sociala kontakter, tidsstruktur och rutiner i vardagen, eller att de trivs med sina arbetsuppgifter och att jobbet utgör en självklar del av ens identitet. Studien bekräftar också bilden av en samhällelig norm kring arbete där valet att fortsätta arbeta tas som en självklarhet, säger Anna Hedenus.

Den 11 mars ska Anna Hedenus disputera med sin avdelning vid Sociologiska institutionen, Göteborgs universitet.

Publicerad: 2011-02-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!