Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Mindre jobbpress kan förlänga livet

Publicerad: 2013-08-27

Vi skulle kunna jobba längre upp i åren om den psykiska pressen på jobbet minskade. Hur det konkret ska ske finns det dock liten forskning om.

Enligt nya rön så skulle många sjukdomar kunna förebyggas med mindre psykosocial belastning i arbetet. Risken att bli förtidspensionerad på grund av sjukdomar i rörelseorganen skulle minska med 37 procent och på grund av psykisk ohälsa med 20 procent.

Det framgår av en studie i Finland som omfattade 30 000 män och kvinnor.

Andra studier har visat att otrygga jobb ökar risken att drabbas av hjärtsjukdomar med 20 procent.  Och i en studie av anställda i den offentliga sektorn fann man att risken för förtidspensionering på grund av sjukdomar i rörelseorganen var dubbelt så stor på arbetsplatser där man genomförde personalminskningar. Det gällde också om personalen tyckte att arbetsbelastningen var hög och att man hade små möjligheter att påverka arbetet.

– Det förefaller möjligt att minska risken för sjukpensionering med hjälp av åtgärder som förbättrar de psykosociala förhållandena på arbetsplatserna, säger forskningsledaren Mika Kivimäki, vid Arbetshälsoinstitutet i Finland.

Problemet är att forskarna än så länge inte har tillräckligt med kunskap om vilka konkreta metoder som minskar den psykiska stressen i jobbet.

De nya forskningsrönen redovisades i samband med konferensen Work Well-being and Wealth i Helsingfors.

Publicerad: 2013-08-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!