Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Mindre sittande minskar diabetes

Kliv upp från skrivbordet  eller TV-soffan och promenera fem minuter varje halvtimme! Det är viktigare än att gymma ifall du vill motverka diabetes.  Det visar rön från forskare vid universitetet i Leicester.

Publicerad: 2013-03-08

Det är farligt att sitta stilla länge – även om du motionerar några gånger i veckan. Om du kan minska sittandet med 90 minuter per dag gynnas hälsan, visar en studie bland 900 patienter. Det är bättre för blodsockret och för uppkomsten av ”snällt” kolesterol än att motionera.

Det har hittills varit för mycket fokus på att förebygga typ 2-diabetes genom att just föreskriva motion, tycker forskaren Joseph Henson från universitetets diabetesenhet. Vanliga råd till diabetiker är en halvtimmes motion per dag, något som förstås också är nyttigt. Men att minska stillasittandet är alltså än viktigare.

En annan studie från Kansas State University, som studerade medelålders män, visade att de som satt still mer än fyra timmar per dag hade större andel sjukdomar, som cancer, diabetes, hjärtsjukdomar eller högt blodtryck, än deltagarna som uppgav att de satt mindre än fyra timmar. Vid minst sex timmars stillasittande fanns ett signifikant samband med att ha diabetes.

Läs också Du&jobbets artikel: Res dig upp och må bättre!

Publicerad: 2013-03-08

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!