Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ministrar mot dödsolyckor på jobbet

Publicerad: 2019-03-04

12 personer omkom på jobbet under årets två första månader. I dag träffas arbetsmarknadsministern, berörda arbetsplatsrepresentanter och myndigheter för att diskutera hur olyckorna ska förhindras.

Som Du&jobbet tidigare berättat har antalet dödsolyckor på arbetsplatserna stigit de senaste åren, trots den nollvision för dödsolyckor som regeringen år 2016 införde i sin arbetsmiljöstrategi. I år omkom 12 personer på sina arbetsplatser under januari och februari. Det är det största antalet dödsolyckor under samma period de senaste tio åren.

Nu går sex ministrar ihop i ett gemensamt initiativ för att bryta den stigande olyckstrenden, bl a genom dialoger med myndigheter och andra aktörer. Bakom initiativet står även bl a näringsminister Ibrahim Baylan (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S).

– Vi kan aldrig acceptera att människor dör till följd av sitt arbete. Alla ska ha rätt att komma hem från jobbet. Varje dödsfall är ett misslyckande för arbetsgivaren och samhället, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i ett pressmeddelande.

I ett första steg har Ylva Johansson idag, den 4 mars, kallat till ett möte på Arbetsmarknadsdepartementet där myndigheter, fackförbund och arbetsgivare i de mest olycksdrabbade branscherna ska diskutera vilka insatser som behövs för att förebygga dödsolyckorna.

En av de värst drabbade branscherna när det gäller dödsolyckor är bygg- och anläggningsbranschen. Inför mötet har Byggnads ställt särskilda krav för att komma till rätta med riskerna på landets byggarbetsplatser. Kraven handlar bland annat om hårdare straff och tydligare lagstiftning för arbetsmiljöbrott.

– Arbetare dör på jobbet men ingen döms – det är rent ut sagt en skam för vårt land. Inte ett enda av dödsfallen har varit oundvikligt men ändå händer det allt oftare att en arbetare åker till jobbet och aldrig kommer hem igen. Det är uppenbart att lagar, regler och straff måste skärpas för att vi ska få till en förändring, säger fackförbundets förbundsordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

// ZANDRA ZERNELL

Publicerad: 2019-03-04

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!